13 feb 2012

Pályára állt a magyar műhold.

0 Comment

Hosszas tervezés és a kitartó munka eredményeként február 13.-án hétfőn 12:20 perckor pályára állt az első magyar műhold. Az űreszköz egy 10X10 cm kocka, melynek oldalait 1-2W teljesítményű napelem modulok alkotják, így folyamatos az energiaellátása.

A Masat-1 a tervek szerint háromhetes küldetést teljesít. Valószínűleg azonban ennél sokkal tovább, akár 5-6 évig is működésképes maradhat, utána űrszemét lesz. Körülbelül húsz év múlva lassul le annyira, hogy a légkörbe csapódva elégjen.

Nem véletlen a számozás a magyar űreszköz nevében: a BME már tervezi a következő verziót, amibe önmegsemmisítő is kerül, ami a légkörbe irányítja az eszközt, ha már nincs rá szükség.

A Masat-1 a 437,345 Mhz-es frekvencián, HA5MASAT hívójellel szabadon fogható. Az űreszköz elsősorban saját jellemzőit méri majd, például a sebességet, a gyorsulást, a hőmérsékletet, a napelemek és a giroszkóp állapotát, az adatokat pedig a BME E épületére felszerelt antennákra továbbítja majd. A műholdban helyet kapott egy fél-aktív mágneses stabilizáló rendszer is, amellyel a Földről, távirányítással lehet a műhold orientációját befolyásolni.

[top]
Kérjen több információt most!