Szigetüzemű napelemes rendszerek

sziget üzemű napelemes rendszerSzigetüzemű napelemes rendszer.
A napelemek közvetlenül villamos áramot állítanak elő, amelyet egy töltésvezérlőn keresztűl az akkumulátorokba vezetünk. A töltésszabályozó teljesen autómatikusan ellátja a rendszer működését, megóvja az akkumulátort a túltöltéstől és a mélykisüléstől. Az akkumulátorokba tároljuk azt az energiát amit majd felhasználunk amikor nem süt a nap.

Itt lehetőség van közvetlenűl gyengeáramú fogyasztókat ellátni (12-24V-). Ha szabványos 230 V feszültségű háztartási eszközöket használunk, akkor szükség lesz még egy inverterre. Az inverter a napelemek által megtermelt gyengeáramot átalakítja hálózati (230 V) feszültségé. Így egy teljesen független áramellátást kapunk, a rendszer ott alkalmazható gazdaságosan, ahol nincs kiépítve elektromos hálózat (tanyák,hegyvidéki vadász és erdészházak, hajók, lakókocsik).

Hátránya hogy az akkumulátorok élettartama véges, így azok későbbi cseréjével számolni kell. Karbantartási igénye van. A szigetüzemű napelemes rendszerek bekerülési költsége így általában megduplázódik a visszatápláló rendszerekhez képest..